Les van Tes

Ha vioolspelers,


Graag stel ik mij aan jullie voor. Ik heet Tessa Zoutendijk, 34 jaar, net moeder en sinds mijn 12e zou ik mij violist kunnen noemen.

Op mijn 12e stond ik namelijk op straat mijn eerste eigen viool bij elkaar te spelen. In duo met mijn zusje op dwarsfluit, mijn moeder op accordeon of met verschillende muziekgroepjes. En ik vond het prachtig als mensen dan bleven staan en luisterden. Wij speelde allerlei stijlen, alles uit het hoofd. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd. Het is de basis geweest van mijn verdere muziekloopbaan. Later ging ik officieel studeren. Muziektherapie aan het conservatorium in Enschede en viool, jazz en improvisatie aan het conservatorium van Arnhem. De afgelopen 10 jaar heb ik heel veel gespeeld op allerlei podia in binnen- en buitenland. Van vieze stinkende kroegjes tot aan grote theaterzalen, Bimhuis en het Concertgebouw. Altijd blijf ik spelen vanuit die basis die ik op straat heb geleerd - mensen raken met je muziek. Daarvoor is nodig dat je het zelf mooi vindt wat je speelt, dat je het leuk vindt om te spelen, dat je er blij van wordt om te kunnen spelen! En dat zal het uitgangspunt steeds zijn van de vioollessen en alle andere muzieklessen die ik geef. 


Hoop je te ontmoeten!

Groet,Tessa


Tessa Zoutendijk geeft les in muziek maken. Dat kan op een viool zijn maar dat kan ook op een ander instrument.

Bijvoorbeeld:


Piano, Accordeon, Draailier, Doedelzak, Ukelele, Gitaar, Mandoline, Percussie-instrumenten..

SPEELorkest Viool en cello

Ik wil een samenspeelgroep beginnen voor gemiddelde gevorderden.

Als je echt een muziekinstrument wilt leren bespelen is het goed om veel tijd daarmee door te brengen, kilometers te maken. Het liefst samen met anderen! Het helpt om veel te SPELEN! En het is LEUK om samen te spelen!

We zullen in het SPEELorkest collectief leren studeren. Dat betekent: toonladders en arpeggio's (de basis van alle muziek) in een aantal toonsoorten. Je leert om met metronoom te spelen en 'in time' te blijven. Je kan je intonatie toetsen aan het collectieve geluid, je leert samen spelen en tegelijk te luisteren naar jezelf en de anderen. Dit kan een goede basis vormen voor het spelen in een orkest of andere samenspeelgroepen. Iedereen is op zijn eigen niveau bezig in de groep en bepaalt zijn eigen leertempo. Verschillende niveaus kunnen naast elkaar bestaan. 

We zullen stukken spelen die op papier staan, met meerdere stemmen. Je leert daarbij je eigen stem goed neer te zetten tegen de andere partij aan. Samen spelen dus.

Ook gaan we zonder bladmuziek spelen! Uit het hoofd, op het gehoor! Je leert 'vrijer' te worden en je zekerder te voelen op je instrument.

We gaan 'grooves' leren, ritmische patronen, die de basis vormen voor veel muziek. Hoe groove je op een strijkinstrument? Let maar eens op! Daar is zelfs een echt woord voor; dat heet "Choppen". 

Ook zullen we soms als een 'bandje' gaan spelen. Een iemand speelt de baspartij, een speelt de akkoorden, en een iemand speelt de melodie. Je leert dus hoe je basbegeleiding en akkoorden speelt op viool of cello.

Je kan zelf liedjes uitzoeken die je leuk vindt en die inbrengen in de groep. We maken dan een arrangement speciaal voor onze bezetting en voeren het uit!

We werken toe naar minimaal een uitvoering voor publiek. Die zal vooral gaan over "Het Plezier van Muziek Maken!"

Een of meerdere avonden zullen ingevuld kunnen worden door een gastdocent (bijvoorbeeld de cello docent) die ik daar speciaal voor uitnodig om jullie iets te leren wat je van mij niet kan leren. 

Wil je meedoen met dit SPEELorkest? Geef je dan op! Zo snel mogelijk!

Bij Tessa Zoutendijk

tessazoutendijk@gmail.com

06-14345723


We kunnen starten zodra er zich 6 mensen hebben gemeld.

Waar: Oosterbeek

Kosten: 125,- (excl. 21% btw voor volwassenen)

Wannneer: 10 dinsdagavonden

Tijd: 20.00 - 21.00 uur. 


Ik hoop jullie dan te zien!


Groet,

Tessa

Tel: +31 (0)6 1434 5723
email: info@tessazoutendijk.nl